ACEM

Personal Data Protection Notice

Personal Data Protection Notice

Pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010, this Personal Data Protection Notice describes how the Association of Consulting Engineers Malaysia (“ACEM”) processes and uses your Personal Data.

1. Collection of Personal Data
“Personal Data” means information about you, from which you are identifiable. This may include your name, identity card number, passport number, telephone numbers, fax number, address, email address, date of birth, race, gender, marital status, information about your company and your designation in your company, any information about you which you have provided to ACEM through correspondences between you and ACEM and/or any information about you that has been or may be directly or indirectly collected and processed by ACEM from time to time.

In addition to the Personal Data obtained from you directly, ACEM may also collect your Personal Data from a variety of sources, e.g., from application forms, registration forms, and publications that may contain your personal data, when you interact and communicate with ACEM personnel at events or when you make enquiries at the ACEM office.

2. Purpose of Processing Personal Data
ACEM may process your Personal Data for the purpose relating to the business and activities of ACEM which shall include but not limited to the following:

For ACEM membership –
• to process your application for all categories of ACEM membership;
• to register you or your firm with ACEM;
• to provide you with the services and/or products requested by you or your firm as members of ACEM;
• for promotion of the profession of consulting engineering.
• to deliver news and notices pertaining to the practice of consulting engineering.

For participation in activities/events –
• to deliver notification/invitations to activities or events;
• to process your participation in any activities, events, or competition organized by ACEM.

General –
• for ACEM to comply with its obligations under applicable laws;
• to assist with any government agencies or bureaus or bodies including regulatory or police investigation in compliance with applicable laws;
• to facilitate the enforcement of your obligations with us, including but not limited to any default in payment of any outstanding monies owing to ACEM;
• to communicate with you for the purposes listed in this Notice by way of short message service (SMS), telephone, post, and/or by email and to respond to enquiries, comments, and feedback from you.

If you do not provide us with your Personal Data we will not be able to deliver notices, information about our services and/or products in relation to the objectives and business of ACEM.

3. Disclosure to Third Parties
Your Personal Data may be transferred, accessed, or disclosed to third parties for the purposes of promoting consulting engineering services within the country or overseas. ACEM may engage other companies, service providers, or individuals to perform functions on behalf of ACEM, and may provide access or disclose your Personal Data to such service providers or third parties. The third parties referred to in this section may include but are not limited to:
• Service providers such as IT service providers, data entry providers, printing service providers, mailing service providers, and design/advertising agencies;
• Professional advisors including our legal advisors, auditors, accountants, and consultants;
• Regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements.

4. Links to Third-Party Websites
The ACEM website may contain links to third parties websites. Please note that ACEM is not responsible for the collection, use, maintenance, sharing, or disclosure of data and information by such third parties. If you provide information directly to such sites, the privacy policy and terms of service on those sites are applicable and ACEM is not responsible for the information processing practices or privacy policies of such sites.

5. Access & Correction Requests and Inquiries
Subject to any exceptions under applicable laws, you may request for access to and/or request correction of your Personal Data, request to limit the processing of your Personal Data, and/or make any inquiries regarding your Personal Data by email to: sec@acem.com.my to the attention of the Honorary Secretary.

Please note that if you withdraw your consent for ACEM to process your Personal Data for the purposes listed in this Notice, ACEM may not be able to provide you with notices, services, and/or products requested by you.

6. Safeguarding your Personal Data
We shall endeavor to implement safeguard measures in the collection, processing, and use of your Personal Data to prevent unauthorized use of your Personal Data.

7. Acknowledgement and Consent
You confirm that you have read and understood this Notice and consent to the processing of your Personal Data by ACEM as described above. In the event you do not consent to the processing of your Personal Data as described in this Notice, please contact ACEM using the contact details above.

ACEM reserves the right to modify, update or amend this Notice at any time by placing the updated Notice on the ACEM website at http://www.acem.com.my.
In the event of any conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of the Personal Data Protection Notice, the English version shall prevail.

Thank you

 

Ir. Chow Tet Fah
Honorary Secretary
——————————————————————
The Association of Consulting Engineers Malaysia
No. 63-2 & 65-2 Medan Setia 1, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +6 03 2095 0031 Fax: + 6 03 2095 3499
Email: sec@acem.com.my Website: www.acem.com.my

Date: 17 February 2014

Notis Perlindungan Data Peribadi

Selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, notis ini menjelaskan bagaimana Persatuan Jurutera Perunding Malaysia (“ACEM”) memproses and mengguna Data Peribadi anda.

1. Pengumpulan Data Peribadi
“Data Peribadi” bermaksud maklumat mengenai anda, dari mana anda boleh dikenalpasti, termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, nombor kad pengenalan, nombor passport, nombor telefon, nombor faks, alamat, alamat e-mel, tarikh lahir, bangsa, jantina, status perkahwinan, butir-butir syarikat anda dan jawatan anda dalam syarikat anda, apa-apa maklumat mengenai anda yang anda berikan kepada ACEM berikutan apa-apa komunikasi antara anda dengan ACEM dan/atau apa-apa maklumat mengenai anda yang secara langsung atau tidak langsung telah atau mungkin dikumpul dan diproses oleh ACEM dari semasa ke semasa.

Selain Data Peribadi yang anda berikan kepada ACEM secara langsung, ACEM juga mungkin mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk daripada borang permohonan, borang pendaftaran dan penerbitan yang mungkin mengandungi maklumat peribadi anda, apabila anda berinteraksi dan berkomunikasi dengan personel ACEM di mana-mana acara atau apabila anda membuat pertanyaan di pejabat ACEM.

2. Tujuan Pemprosesan Data Peribadi
ACEM mungkin memproses Data Peribadi anda bagi tujuan urusan dan aktiviti yang berkaitan dengan ACEM yang mana termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

Untuk keahlian ACEM –
• untuk memproses permohonan anda untuk semua kategori keahlian ACEM;
• untuk mendaftarkan anda atau firma anda dengan ACEM;
• untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan dan/atau produk yang diminta oleh anda atau firma anda sebagai ahli ACEM;
•   untuk promosi profesion jurutera perunding;
•  untuk menyampaikan berita dan notis yang berkaitan dengan amalan perunding kejuruteraan.

Untuk penyertaan dalam aktiviti/acara –
•   untuk menyampaikan pemberitahuan/jemputan untuk aktiviti atau acara;
• untuk memproses penyertaan anda dalam mana-mana aktiviti, acara atau pertandingan yang dianjurkan oleh ACEM.

Umum –
• untuk ACEM mematuhi kewajipan di bawah undang-undang yang berkenaan;
• untuk membantu mana-mana agensi Kerajaan atau biro atau badan-badan kawal selia termasuk perundangan atau penyiasatan Polis dalam mematuhi undang-undang yang digunapakai;
• untuk memudahkan penguatkuasaan obligasi anda terhadap kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada apa-apa keingkaran pembayaran wang yang belum dijelaskan kepada ACEM;
• untuk berkomunikasi dengan anda untuk tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), telefon, pos dan/atau melalui e-mel dan untuk menjawab pertanyaan, komen dan maklum balas daripada anda.
Sekiranya anda tidak membekalkan Data Peribadi anda, kami tidak akan dapat menyampaikan notis, maklumat mengenai perkhidmatan dan/atau produk berhubung dengan objektif dan urusan ACEM.

3. Pendedahan kepada Pihak Ketiga
Data Peribadi anda boleh dipindahkan, diakses atau didedahkan kepada pihak ketiga bagi tujuan mempromosikan perkhidmatan perunding kejuruteraan di dalam dan di luar negara. ACEM mungkin melibatkan syarikat-syarikat, pembekal perkhidmatan atau individu lain untuk melaksanakan fungsi-fungsi bagi pihak ACEM, dan boleh memberikan akses atau mendedahkan Data Peribadi kepada pembekal perkhidmatan atau pihak ketiga tersebut. Pihak-pihak ketiga yang disebut dalam seksyen ini boleh termasuk tetapi tidak terhad kepada:

• Pembekal perkhidmatan seperti pembekal perkhidmatan IT, pembekal kemasukan data, pembekal perkhidmatan percetakan, pembekal perkhidmatan mel dan agensi reka bentuk/pengiklanan;
• Penasihat profesional termasuk penasihat undang-undang, juruaudit, akauntan dan perunding kami;
• Pihak Berkuasa dalam mematuhi undang-undang dan keperluan Kerajaan.

4. Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga
Laman web ACEM mungkin mengandungi pautan ke laman-laman web pihak ketiga. Sila ambil perhatian bahawa ACEM tidak bertanggungjawab untuk pengumpulan, penggunaan, penyelenggaraan, perkongsian, atau pendedahan data dan maklumat oleh pihak ketiga sedemikian. Jika anda memberikan maklumat secara langsung kepada laman-laman tersebut, anda adalah tertakluk kepada dasar privasi dan syarat-syarat perkhidmatan laman tersebut dan ACEM tidak bertanggungjawab untuk amalan pemprosesan maklumat atau dasar privasi laman-laman tersebut.

5. Akses & Permintaan Pembetulan dan Siasatan
Tertakluk kepada apa-apa pengecualian di bawah undang-undang terpakai, anda boleh meminta akses kepada dan/atau meminta pembetulan terhadap Data Peribadi anda, meminta untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda dan/atau membuat sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi anda melalui e-mel kepada: sec@ acem.com.my, perhatian kepada Setiausaha Kehormat.

Sila ambil perhatian bahawa jika anda menarik balik kebenaran anda untuk ACEM memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini, ACEM mungkin tidak boleh memberikan notis, perkhidmatan dan/atau produk yang diminta oleh anda.

6. Melindungi Data Peribadi Anda
Kami akan berusaha untuk melaksanakan langkah-langkah perlindungan dalam pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan Data Peribadi anda untuk mengelakkan penggunaan yang tidak dibenarkan terhadap Data Peribadi anda.

7. Akuan dan Persetujuan
Anda mengesahkan bahawa anda telah membaca dan memahami Notis ini dan membenarkan pemprosesan Data Peribadi anda dengan ACEM seperti yang dinyatakan di atas. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang diterangkan dalam Notis ini, sila hubungi ACEM menggunakan butiran hubungan seperti di bawah.

ACEM berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis dikemaskini pada laman web ACEM di http://www.acem.com.my.

Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia bagi Notis Perlindungan Data Peribadi, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Terima kasih.

Ir. Chow Tet Fah
Setiausaha Kehormat
————————————————————————
The Association of Consulting Engineers Malaysia
No. 63-2 & 65-2 Medan Setia 1, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603 2095 0031 Faks: + 603 2095 3499
Email: sec@acem.com.my Website: www.acem.com.my

Tarikh: 17 Februari 2014